Privatekonomi och aktier

För att få en stabil privatekonomi bör du planera alla köp efter hur mycket pengar du drar in varje månad. För att få det tydligt kan du göra upp en budgettavla där du ställer upp alla kostnader och även budgeten du har.

Budgeten är då alla pengar som kommer in efter att skatten har betalats. De olika kostnaderna kan vara mat, kläder, transport, lån, boende, sparande och övrigt. Kostnaden för lån är det du betalar i ränta för lånet och inte själva amorteringen. Sparande är något som alltid bör göras även om det kanske är en ganska strikt budget i övrigt. Du sätter ut alla kostnader och håller dig efter det under månadens gång. Första månaden får du se om det är rimligt och kanske ändra lite för att göra det möjligt.

Det som blir tydligt när du lägger upp en budget är att lån är något som bör undvikas så mycket som möjligt. Bolån är något som de flesta får ta, men i övrigt bör det undvikas så gott det går. Räntan på lån är pengar som går ut till ingenting egentligen, därför är det bara de viktiga lånen som skall tas. Den absolut bästa ekonomiska situationen hade varit med ett stabilt jobb och inga lån, då hade kostnaderna varit minimala, samtidigt som det kommer mycket pengar in.

När du köper aktier har du många alternativ. Du kan välja mellan lågrisk aktier eller högrisk aktier och allt där i mellan. Lågrisk brukar du inte vinna eller förlora speciellt mycket på, högrisk kan du vinna mycket på men det är också större risk att du förlorar mycket. Det bästa är oftast att sprida ut mellan både högrisk och lågrisk aktier, då gör det inte så mycket om en aktie går dåligt eftersom du har många andra som är stabila. Du kan också investera i fonder, som är portföljer med värdepapper, alltså aktier med mera. Det räknas ofta som det mest säkra alternativet, då investering sprids ut mycket.