Att starta e-handel

När du bestämt dig för att start e-handel så finns det många olika valmöjligheter att välja mellan när det gäller vilket system du ska välja, tänk igenom detta noga och se till att det du väljer passar just ditt företags behov. Det gäller att läsa in sig på vilka lagar, bolagsformer och regler som gäller för butiken både för handel inom Sverige men även om du vill sträcka dig utanför Sveriges gränser mot Europa.

När du ska välja ditt e-handels system (butik) så se till att välja med omsorg. Du bör ha en viss kännedom om cookies, elektroniska anslagstavlor och olika domännamn. Det finns många olika plattformar att använda sig av. Du kan bygga ett eget system om du har det kunnande som krävs, köpa dig en färdig standardlösning eller använda dig av opensource-lösningar som ofta är gratis. Fundera på vilken typ av support du behöver, vilken form av redovisning du vill ha, ska det visa lagersaldo, ska det ha listor kunden kan spara för att handla senare? Tänk igenom allt för att se vilket behov du har av ditt affärssystem.

När du undersöker allt detta måste du också tänka på att ha någon form av distribution för att leverera dina varor till köparen, vill du sköta det mesta själv eller anlita någon som kan hjälpa dig med de olika delarna. Vilken form av betalningslösning vill du använda dig av, du bör kunna erbjuda kunderna flera olika alternativ. Ska du använda cookies för att hålla reda på kunderna så måste du också informera dina besökare om detta och när du sedan hanterar kundernas personuppgifter så måste du se till att följa personuppgiftslagen. Genom att hitta en bra leverantör av din plattform kan du få hjälp med mycket av detta och det kan vara värt att lägga lite mer pengar på att få allt riktigt gjort.